StartsidaFikon m.m.Mera trädgård...


Visst är det härligast med sommar, men varje årstid har ändå sin charm i trädgården. Och aldrig är man sysslolös! Men det gäller ju också att kunna koppla av... Jag har en hörna i trädgården, där jag inte ser så mycket av allt som ska göras. Där sitter jag och försöker slappna av och meditera. Jag blundar och lyssnar till vindens sus, fåglarnas kvitter och porlandet från det lilla vattenfallet i dammen.

Nu är det vår och varmkomposten ska tömmas. En del av jorden harpar jag,men större delen läggs ut hinkvis vid särskilt utvalda växter. Rosorna gillar halvkompost, så det översta lagret går till dem. Jag har två varmkomposter, som jag använder växelvis vartannat år.

En härlig vårbild - blommande rosmarin. Krukan har övervintrat på vår inglasade balkong, där vi har frostvakt.Plantan är ett par år gammal. Den lär inte blomma första året.

Fikonet har också övervintrat frostfritt på balkongen. Frukterna bildades sommaren 03 och mognade mot slutet av juli 04. Om fikonplantan inte får övervintra frostfritt, fryser fikonanlagen ner och man får aldrig några fikon. På sydliga breddgrader ger fikonet frukt två gånger per säsong, men här hemma får vi vara glada åt en omgång.
På sensommaren blommade Agapantusen, Afrikas Lija. Jag har ärvt den av min mor och flyttat den i kruka från Åhus. Även denna växt vinterförvaras frostfritt. Den vill helst ha svalt och ljust men klarar sig dock i vårt mörka garage. Tidig vår släpar Rolf den ut och in på säckkärra. Den orkar oftast inte blomma två somrar i följd. Denna bild är från 03. Vi fick faktiskt några blommor även sommar 04.

Nu är det oktober och många växter är inflyttade i balkongrummet. Fuchsiorna får skänka glädje ytterligare några månader innan jag klipper ner dem. Här hamnar också några sommarblommor som dockkrage, femtunga, afrikansk marguerit m.fl. Vi får blomglädje längre och har större plantor till nästa år. Platsen är förstås begränsad...
Oh deer! Nu är det vinter och vi har som vanligt påhälsning av Bambi med familj. Vi behöver aldrig beskära våra lagerhäggar till exempel, för det sköter rådjuren om.